čtvrtek 25. února 2010

25-02-2010

Co sport? Neválí se tam kapitalistická mládež jen po barech, cofeeshopech a po sobě?
po pravdě řečeno nevím; do sportu se tu dost investuje, ale jako u nás - spíš pro děti; a pak tady také pro seniory - a to dost aktivně - po městě jsou různé letáky - a jsou i na sportovištích dost vidět; tlustých mladistvých tu snad není tolik co u nás, ale za to třeba může i větší podíl zeleniny ve stravě (na druhou stranu vzhledem k cenám a platům zde, neustalé lemtaj malý plechovky nebo flašky coca-coly atd.); ale myslím, že do alespoň kondičního sportu je tu zapojeno dost lidí, časteji se tu potkájí na ulici běžci; ačkoliv je tu na domácnost průměrně asi 2-3 auta, hodně lidí tu jezdí na kole (alespoň nějaký pohyb); jejich "fitko" tenkrát bylo plné, na další sportoviště jsem se vzhledemk času a počasí, zatím moc nedostal; řekl bych tedy, že sport ANO, ale třeba trochu jinak než u nás a samozřejmě opět vyjímky potvrzujou pravidlo; jinak cofeeshop bych viděl jako pojem asi pouze z holandska - pro známé projedny zlepšovadel nálady vyšších stupňů; tady je zajímavé, že hospodám říkají café - takže pro mě kavárna, a kavárnu vnímám něco už vznešenějšího - tak napůl mezi hospodou a divadlem; zvláštní, že se z místní kavárny vrátim vždycky jak dělo :-D

fitko - tak jsem to nějak zkoušel znovu, něco ušlo, něco vůbec; jedna z malá věcí co se tam dá dělat - shyby - se konstrukce dost podivně třásla; ostatní stroje - problém je většinou, že má stroj udělaný zarážky dost nízko, takže žádnej plnej rozsah + povolení napětí; je tam spousta strojů na kozy, minimum na nohy na některý partie uplně chyběj (ramena, hluboký zádový); vyzkoušel jsem si taky stroj na rotátory (nic moc), na břicho a na dolní záda - zajímavé, jen ten zádový po naložení 100kg cihliček + moje váha, ujela/utrhla stupačka s nastavitelnou výškou na které jsem stál; ted me napada, že legpress kde jsem minul cvičil byl nyní taky přetržený :-); ty záda se mi i docela líbily, ale jinak ty stroje nevnímá člověk jako součást sebe při cvičení jako činku, omezený rozsah, návic jsou v různých fázích pohybu různě tuhé atd.; nazvdory nákresům užití a zatěžovaných svalů má člověk někdy problémy pochopit, jak se stroj používá; chtěl jsem najít obrázky některých strojů u našeho největšího prodejce - a nic, nemaj

1 komentář:

  1. Čau,

    Co se týká sportu nemyslím si, že by mezi námi a Belgičany byl až tak velký rozdíl v celkovém výdeji energie třeba během týdne. Nevím jak to chodí tam, ale přeci jen si myslím, že u nás lidi tu energii utrácejí taky a snad i rozumněji, když se třeba starají o chalupu a zahrádku než když by makali jen ve fitku na strojích. Navíc si myslím, že u nás pořád ještě nemalé procento lidí dělá rukama a ty se asi nejspíš přebytečné energie/kil zbavovat nemusí.
    Vidím to sám na sobě. Já se bez fitcenter docela obejdu, protože denně nestrávím na židli víc jak dvě hodiny a práce v laborce, dílně a okolo baráku mne docela stačí. Když však jsou občas dny, kdy sedím celých osm, ale spíš deset hodin u compu, tak se pak docela těším alespoň na tu jízdu na kole domů.
    Jak píšeš, že to místní v těch fitkách docela flákají a že ani stroje nejsou přizpůsobeny nějaké větší zátěži, je to možná tím, že jsou tyhle věci taky nějak rozděleny do nějakých kategorií. Možná, že by stálo za úvahu poptat se kam chodí trénovat lidé se zájmem o alespoň výkonnostní, když ne profesionální sport. A je taky možné, že návštěvnost těch fitcenter nějak souvisí s celkovým společenským klimatem. Jestli u nás před nějakými sto lety bylo zcela nemyslitelné nejít v neděli na mši do kostela, tak u nich třeba je podobný úzus co je týče péče o vlastní zdraví. Nemusíš tam podávat bůhví jaké výkony, ale je důležité, se hlavně nechat občas v takovém zařízení vidět. Je to oboje pěkné pokrytectví, ale pokud se chceš bez problémů pohybovat v tzv hlavním společenském proudu musíš prostě na tahle pravidla hry přistoupit, ať jseš kdekoliv – jinak tě okolí začne považovat za exota se všemi průvodními negativy.

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.