pátek 9. dubna 2010

09-04-2010

Oostende - přímořské město (největší) a lázně, má i svoje letiště; otevřené moře, písečné pláže; na pláži je vítr a chladno od vody, za první řadou baráků nebo za dunami je teplíčko (povedl se jasný den); už nyní se odvážlivci opalovali v plavkách, na pláž chodí se zástěnou (existuje něco takového?) edidentně proti větru; podél téměř celého pobřeží vede tramvaj dlouhá 64km (bohužel jsem nejel), pražce má zafoukané slaným pískem od moře, ve kterém skomírá jen jeden druh trávy - prostě romantika; za městem je muzeum atlantského valu - především druhá ale i první sv. válka (opět snad příště); město vypadá skutečně jako přímořské letovisko, je zde od počátku letní sídlo belgické královské rodiny, letiště, kasino z roku 1878 největší minimálně v Belgii, krásně provoněný rybí trh, kde prodavači pokřikují na lidi, opodál stánky kde ty potvory prodávájí již upravené (když je to v trojobalu a předtím to několik minut plavalo ve fritéze, tak člověk sotva pozná co v tom vlastně je); ač nejsem žádný velký milovník moře, tak, i díky počasí, velmi působivý zážitek


quiz time - co jsou tyhle kanály? jsou každých tak 100m, je to vidět i ze vzduchu

3 komentáře:

  1. Qlarinka:
    nerikej, ze vis, co je romantika :-p

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, myslím, že mám řešení kvízové otázky. Jsou to vlnolamy. Nejvíc práce dalo zjistit jak se to jmenuje ve vlámštině. Na anglické wavebreaker z vyhledavače totiž skoro nic nevypadlo. NL/GB on line slovníky se v tomto případě ukázaly jako zcela neužitečné. Kouzelné slůvko je golfbreker.
    Hráze jsou zajímavé už tím že jsou trochu nelogicky kolmo k pobřeží, jak jsem dále zjistil je to kvůli převládajícímu směru větru.
    Mne z té serie fotek spíš než hráze zaujaly foto č. 40 a 41. Nedalo to moc práce a už vím, že je to protiletadlový kanon švédské provenience Bofors (dnešní BAE Systems) ráže 40 mm. Podobné zbraně lze najít i na amerických letadlových lodích z té doby, většinou v čtyřhlavňové verzi. Švédové jak je vidět, tu svojí neutralitu pojímali trochu netypicky.

    OdpovědětVymazat
  3. samozřejmě že vím :-) a teď už i vím co je to vlnolam :-P

    OdpovědětVymazat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.